Haiduceală politică

Românii de azi sunt, în majoritate, crescuţi cu mitul haiducului. Bineînţeles, răstălmăcit, ca întreagă istorie, de către pecerişti. Haiducul era băiatul bun care se răzvrătea împotriva stăpânirii şi fura de la bogaţi ca să dea săracilor. Nu ştiu cum să folosesc un eufemism ca să nu o  spun pe şleau: Căcat! Ambalat. De fapt, haiducul era un infractor care nenorocea pe unul sau altul dintre semeni şi, când ajungea să fie urmărit, cumpăra în stânga şi în dreapta câte un amărât sau doi ca să fugă de pedeapsă. Ştiu, e greu să accepţi că basmele nu sunt realitate, dar dacă te-ai dumirit cu Moş Crăciun, atunci nu o să fie greu nici cu haiducul. Care e un fel de Moş Gerilă, în realitate!

Blegguru - Despre bărbaţi şi femei

Şi lumea votează asta, pizma

S-a inoculat ideea că cei care sunt bogaţi sau se îmbogăţesc sunt ăia răi. Biserica şi clica peceristă au propovăduit sărăcia ca echivalent al cinstei. În timp ce reprezentanţii lor se îmbogăţeau peste măsură, devenind mari burghezi sau baroni de drept, stăpâni în teritoriu. Să se ia de la cel care produce şi acumulează, că sigur a făcut-o pe căi necinstite, dacă nu e urmaş al celor două coloane ale statutului de strâmb! Şi lumea votează asta, pizma. Şi se bucură când ştie că boierul se îmbogăţeşte, că e boierul! Mai ales când îi jecmăneşte pe ceilalţi, care muncesc şi riscă investind în copii, educaţie şi/sau propria afacere. Că doar boierul are habar de ce e bine şi de ce e rău şi în ce trebuie investit, când el e cel învestit de biserică să ucidă balaurul sărăciei. Doar că boierul nu ucide balaurul, ci taie un cap ca să crească două la loc. Şi de fiecare dată se întoarce triumfător către sărăcimea adulatoare, până când balaurul cu o mie de capete ajunge să îi înghită pe toţi: boieri şi sărăcime. Că pe ceilalţi, între timp, i-au terminat boierii.

Sărăcimea vrea ca boierul să desfiinţeze potera şi să schimbe legile firii

Cam aşa stau lucrurile cu basmele şi cu haiducii. Doar ca astăzi ele sunt realitate. Şi boierul e politicianul ales de sărăcime. Şi e şi haiduc, boierul. Urmărit de poteră. Dar sărăcimea vrea ca boierul să desfiinţeze potera şi să schimbe legile firii, care spun să îl pedepseşti pe cel care fură. Doar dacă nu fură pentru a da la săraci. Care nici nu sunt prea săraci, cu adevărat. Ci doar cu duhul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.