Sunt împotriva drogurilor… deci pentru legalizarea lor!

Sunt împotriva drogurilor… deci pentru legalizarea lor!

Titlul pare paradoxal, la prima sau a doua vedere. Rândurile următoare speră să te facă să fii un suporter al aserţiunii, chit că ţi se pare uşor împotriva firii.

Ce este un drog şi cam câte categorii cunoaştem? Nu cred că are nimeni chef de o analiză cu iz ştiinţific, nici măcar eu. Plastic sau elastic, şi iubirea e un drog. Să nu cădem în mişto-ul de birt, totuşi. Cafeaua, ţigareta, paharul de vin sau de bere, ţoiul de palincă sau shot-ul de tequila sunt droguri uşoare. Dacă pentru prima pe listă, consumul abuziv nu conduce la excese care să îi afecteze direct pe cei din jur, pentru alcool se întâmplă uneori. Dar nu e vina alcoolului, cât a consumatorului. Cu ţigareta lucrurile stau altfel, lăsăm legea să ghideze cititorul.

Când ajungi să te înţepi, atunci ştii că eşti la nivelul pericol cu drogurile
Sunt şi droguri cu impact mediu, alcoolul poate deveni unul. Iarba şi etnobotanicele naturale sunt astfel de droguri, dar în cantităţi mici sunt mai puţin periculoase decât alcoolul şi tutunul. Dacă insişti cu ele prea mult sau le combini aiurea cu alte-alea, devin şi periculoase. Când ajungi să te înţepi, cam ştii că eşti la nivelul pericol cu drogurile. Și atunci?! Hai să interzicem, pe baza studiilor medicale şi nu doar, drogurile cu potenţial mare de pericol. Dar nu ai cum să nu începi cu alcoolul, pentru că deşi benefic în cantităţi mici, statistic e cel mai dăunător. Ca să demonstrezi că nu eşti dependent, trebuie să te abţii şase luni de la borcanul / paharul cu plăcere. Cu alcoolul am făcut şi eu o încercare reuşită de trei luni, că e mai bine să fii neutru, adică semi-alcoolic!

Omul are tendinţa de muri de grija altuia, asta că e mai uşor să te ocupi de alţii decât de sine (paradox, iar!). Să le trasăm celor din jur nişte limite după cum credem noi de cuviinţă că trebuie să-şi ducă fiecare crucea. Adică să nu sufere săracul, că se jertfeşte altul pentru păcatele lui. El, individul, nu poate decide ce este bine pentru el. Ştiu cei din jur mai bine, pentru că lor le pasă. Le pasă de individ să îl aducă pe aceeaşi cale a calvariului cu ei, să nu fie vreo oaie rătăcită.

Şi nu distrugi mirajul ‘fructului oprit’ când vine vorba de teribilismul adolescentin?!
Alcoolul provoacă cele mai mari probleme când e contra-făcut. Medicamentele (alt tip de droguri), cam tot la fel. Dar poţi fi dependent de aspirină sau de anti-alergic, dar nu de heroină, pentru că durerea cuantificată în grade Celsius sau număr de pete roşii e reală! Cealaltă, de natură sufletească (dacă nu şi fizică) e vrăjeală! Şi suferinţa trebuie şi ea reglementată…

Dar dacă legalizezi orice drog şi ai şi control asupra consumatorului (adică mecanicul de locomotivă spaniol sau pilotul neamţ au trecută vinovata neplăcere în carnetul de sănătate) nu salvezi mai mulţi necredincioşi şi nevinovaţi? Şi nu distrugi mirajul ‘fructului oprit’ când vine vorba de teribilismul adolescentin?! Sau, de fapt, te protejezi pentru că diminuezi (nu desfiinţezi, nu ai cum!) traficul de contrabandă. Dar la fel ca în cazul prostituţiei, cine are de câştigat de pe urma acestui tip de economie subterană, dar prea profitabilă?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.